Αποστείρωση, παστερίωση, ψήσιμο ξήρανση και επικάλυψη με την Kreyenborg

Τα δημητριακά, τα μπαχαρικά, το τσάι, οι ξηροί καρποί, τα βότανα, οι σπόροι, οι αποξηραμένες ρίζες, αλλά και τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αποξηραμένα λαχανικά είναι τρόφιμα υψηλής ποιότητας και ευαισθησίας. Συχνά, τα τρόφιμα αυτά υποβάλλονται σε θερμικές διεργασίες. Η προκύπτουσα αλλοίωση των ιδιοτήτων αυτών των προϊόντων είναι ενίοτε σημαντική.

Ωστόσο, εάν αυτές οι υψηλής ποιότητας και ευαίσθητες πρώτες ύλες και πολλά άλλα χύμα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία με το KREYENBORG FoodSafety-IRD, οι βιταμίνες, το χρώμα, τα συστατικά και οι αρωματικές ουσίες διατηρούνται. Λόγω της αρχής λειτουργίας του υπέρυθρου φωτός, τα προϊόντα υφίστανται πιο ήπια επεξεργασία και συνεχίζουν να πληρούν τα υψηλά πρότυπα βιολογικής ποιότητας και ποιότητας τροφίμων.

Παστερίωση και καβούρδισμα κολοκυθόσπορων με την τεχνολογία υπέρυθρου φωτός.

Αποστείρωση, παστερίωση

Η θερμότητα (ατμός ή ξηρή θερμότητα) εξακολουθεί να θεωρείται το γενικά αποδεκτό φυσικό μέσο αδρανοποίησης ή εξόντωσης των μικροοργανισμών. Πριν από τη θερμική επεξεργασία, ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό το προς επεξεργασία υλικό είναι πράγματι θερμοκρασιακά σταθερό. Συχνά παρατηρούμε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται διεργασίες ατμού. Τα προϊόντα υποφέρουν μερικές φορές σημαντικά από την επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται και το χρώμα, οι
οργανοληπτικές ιδιότητες και η εμφάνιση των προϊόντων αλλάζουν. Ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας και οι συνθήκες περιβάλλοντος των προϊόντων σε ατμόσφαιρα ατμού, συχνά ακόμη και σε ατμόσφαιρα ατμού υπό κενό, υποβαθμίζουν τα προϊόντα πέρα από κάθε μέτρο, γεγονός που
μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της διάρκειας ζωής.

Καβούρδισμα (Roasting)

Οι περισσότερες θερμικές διαδικασίες καβουρδίσματος χρησιμοποιούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το ψημένο υλικό θερμαίνεται εξωτερικά με θερμό αέρα. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Επιπλέον, παρόλο που είναι δυνατή
η online μέτρηση της θερμοκρασίας του προϊόντος κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος, η ταχεία ρύθμιση της θερμοκρασίας δεν είναι εφικτή. Δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί υπερθέρμανση. Αυτό καταστρέφει τις αλυσίδες λιπαρών οξέων, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να χαλάνε
ταχύτερα και η ελάχιστη διάρκεια ζωής να μειώνεται σημαντικά. Τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας και τα ευπαθή ή ευαίσθητα στη θερμότητα συστατικά καθιστούν τα προϊόντα αυτά πολύ ευαίσθητα σε μη ρυθμιζόμενες διαδικασίες θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον, οι διαδικασίες αυτές
χρησιμοποιούν συχνά καυστήρες αερίου. Συνεπώς, η ουδετερότητα ως προς το CO2 αυτών των διαδικασιών παραγωγής απέχει πολύ.

Αποξήρανση

Οι λύσεις με συμβατικό στεγνωτήρα συχνά ενέχουν τον κίνδυνο σχηματισμού θερμικών εστιών (φωλιάς). Δεν πραγματοποιείται συνεχής ανάμιξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης. Σε μεγάλες αποστάσεις, το υλικό βρίσκεται σε στατική κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανομοιογενή επεξεργασία του υλικού, η οποία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας ή/και μικροβίων.

Ένα μηχάνημα για όλες τις διεργασίες – πλεονεκτήματα της επεξεργασίας με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ωστόσο, εάν οι υψηλής ποιότητας και ευαίσθητες πρώτες ύλες υποβάλλονται σε επεξεργασία με το περιστρεφόμενο τύμπανο υπερύθρων KREYENBORG FoodSafety, τα συστατικά, οι βιταμίνες και οι αρωματικές ουσίες προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λόγω της ενεργής αρχής του υπέρυθρου φωτός, το προς επεξεργασία προϊόν θερμαίνεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα την ομοιόμορφη θέρμανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο ήπια αποστείρωση, καρβούδισμα ή ξήρανση. Κατά τη διαδικασία, το FoodSafety IRD ελέγχει την ένταση του υπέρυθρου φωτός και συνεπώς τη θερμοκρασία της διαδικασίας και του προϊόντος μόνιμα σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία του προϊόντος. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία προϊόντος και αποτρέπει την υπερθέρμανση του προς επεξεργασία προϊόντος.

Food Safety-IDR

Λόγω της μόνιμης ανάμιξης του προϊόντος, παράγεται ένα απολύτως ομοιόμορφο προϊόν. Το προϊόν αναμιγνύεται και μεταφέρεται απαλά, συνεχώς και με χαμηλή ταχύτητα. Αποτρέπεται ο σχηματισμός συσσωματωμάτων. Ακόμα και τα εύκολα εύθραυστα προϊόντα από τον τομέα των τροφίμων, όπως κάσιους, φιστίκια, νιφάδες αμυγδάλου κ.λπ. μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο πολύ απαλά. Το άρωμα μπορεί να αναπτυχθεί αργά και οι παραλλαγές γεύσης και χρώματος μπορούν να πραγματοποιηθούν απλά με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του χρόνου παραμονής. Επιπλέον, η απαίτηση ενέργειας μειώνεται σημαντικά με την αρχή της άμεσης δράσης του υπέρυθρου φωτός. Δεν υπάρχει ανάγκη για χρονοβόρα προθέρμανση του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, μπορεί να γίνει ψεκασμός ενός λεπτού υδρατμού, εάν είναι απαραίτητο, για να παρέχεται πρόσθετη προστασία στο προϊόν. Τη στιγμή της επιφανειακής εξάτμισης του ψεκασμένου νερού, η μείωση των μικροβίων ενισχύεται περαιτέρω και το προϊόν προστατεύεται επιπλέον με την επαναψύξη. Το φαινόμενο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη ή τον αρωματισμό του προϊόντος με φυσικά υδατοδιαλυτά ή υγρά συστατικά. Η πιθανή μείωση των μικροβίων μέσω του FoodSafety-IRD είναι πάνω από ένα συντελεστή 10 log5 και επομένως είναι επίσης κατάλληλη για την αποστείρωση βαριά μολυσμένων προϊόντων. Σε πάνω από 8.000 μεμονωμένες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητα διαπιστευμένα εργαστήρια, η μείωση των μικροβίων μπορούσε να εξακριβωθεί. Σε αντίθεση με τις συμβατικές
μεθόδους μείωσης των μικροβίων, η μέθοδος FoodSafety-IRD είναι επίσης επιτυχής με επίμονα βακτήρια που σχηματίζουν σπόρια, όπως το Bacillus cereus. Περαιτέρω εκθέσεις επαλήθευσης επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία FoodSafety-IRD σκοτώνει τη σαλμονέλα με βεβαιότητα. Η γενική
αποτελεσματικότητα κατά των παθογόνων μικροβίων έχει επίσης αποδειχθεί επανειλημμένα, γεγονός που έχει διαρκή θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των προϊόντων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα και η σύνθεση των αιθέριων ελαίων δεν επηρεάστηκε καθόλου ή επηρεάστηκε ελάχιστα.

Παραδείγματα προϊόντων

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν επίσης να καρβουδιστούν με ένα αποδεδειγμένο πρόγραμμα που είναι ιδιαίτερα ήπιο για το προϊόν. Στην πρώτη φάση, το προϊόν ξηραίνεται ειδικά για να επιτευχθούν οι ιδανικές συνθήκες για το καβούρδισμα. Αυτό γίνεται σε ένα ειδικά επιλεγμένο εύρος μέσης θερμοκρασίας, το οποίο επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο τα ελαιοσώματα και τα κυτταρικά τοιχώματα, μειώνοντας τη διείσδυση του οξυγόνου και παρατείνοντας επίσης τη διάρκεια ζωής στο ράφι. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του καβουρδίσματος.

Στη δεύτερη φάση, το καβούρδισμα στοχεύει στο αποτέλεσμα που επιδιώκεται. Λόγω των ρυθμιζόμενων θερμοκρασιών και χρόνων παραμονής, όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα και με ακρίβεια. Ο αυξημένος σχηματισμός ακρυλαμιδίου αποφεύγεται επίσης με αυτή την ήπια και γρήγορη διαδικασία.

Εκτός από τις πολυάριθμες εφαρμογές στον τομέα της μείωσης των μικροβίων, της ξήρανσης, του καβουρδίσματος, του παναρίσματος ή της γεύσης, το FoodSafety-IRD μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κατά των παρασίτων εντόμων ή/και της ωοτοκίας τους. Αυτό είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη χρήση του FoodSafety-IRD και διευρύνει σημαντικά το φάσμα των εφαρμογών στον τομέα της απολύμανσης και της προστασίας των αποθεμάτων. Η διαδικασία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για βιολογικά τρόφιμα. Το σύστημα λειτουργεί ηλεκτρικά. Το γεγονός ότι δεν καίγονται ορυκτά καύσιμα υπογραμμίζει τη δυνητική ουδετερότητα της διαδικασίας ως προς το CO2.

Η KREYENBORG προσφέρει εξαρτήματα εγκαταστάσεων, όπως ψύκτες, τεχνολογία μεταφοράς, ανάμιξης και αποθήκευσης, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν συστήματα ελέγχου.

Περισσότερα άρθρα

Grunwald Συσκευασία σε Κουβά

Grunwald Rotary Bucket filler

Bucket filler περιστροφικού τύπου υψηλής δυναμικότητας για οποιοδήποτε φορμάτ και χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή εξαρτημάτων Η Grunwald Hittpac XL είναι μια νέα μηχανή που αποτελεί