Εξάλειψη των μικροβίων στα δημητριακά μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας

Η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, το ρύζι και άλλα κατεργασμένα δημητριακά γίνονται καθημερινά όλο και πιο δημοφιλή και διατίθενται σε όλο και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, όπως πεντανόστιμα μούσλι, δημητριακά πρωινού ή σνακ μεταξύ των γευμάτων. Τα σημαντικότερα στάδια για την επεξεργασία των προϊόντων δημητριακών είναι τα εξής: Πρώτον, η αποστείρωση για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της διάρκειας ζωής των τροφίμων και δεύτερον, το στάδιο της επεξεργασίας για ένα υψηλής ποιότητας, υγιεινό και μοναδικό προϊόν διατροφής. Το FoodSafety-IRD της KREYENBORG GmbH που βρίσκεται στο Senden της Βεστφαλίας, στη Γερμανία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο αυτά στάδια παραγωγής. Κατά την εκτέλεση αυτών των βημάτων, λειτουργεί συνεχώς με τρόπο που εξοικονομεί χώρο και είναι οικονομικά αποδοτικός.

Τεράστιες απώλειες μπορούν να αποφευχθούν κατά τη μεταποίηση των δημητριακών, εφόσον διασφαλιστεί η απουσία των παρασίτων και των αυγών ή των προνυμφών τους στο τρόφιμο. Ακριβώς αυτή η διαδικασία απολύμανσης εξασφαλίζεται από το FoodSafety-IRD, χωρίς καμία προσθήκη χημικών ουσιών, αλλά με τη χρήση υπέρυθρου φωτός. Ενώ τα δημητριακά αναμειγνύονται συνεχώς σε αυτή τη μονάδα ισχύος σωληνοειδούς σχήματος, το φως υπέρυθρης ακτινοβολίας εξασφαλίζει την καταστροφή των παρασίτων και κατά συνέπεια, την αξιόπιστη προστασία του προϊόντος.

KREYENBORG, puffed rice inside the FS-IRD

Το FS-IRD επιτρέπει τη μείωση των μικροβίων κατά log-5 πριν από το επόμενο στάδιο επεξεργασίας, π.χ. για την καταστροφή των σαλμονελών, με στόχο την μείωση των απαιτούμενων οριακών τιμών των δημητριακών. Επιπλέον πλεονεκτήματα της μηχανής είναι η πολύ μικρή απαίτηση χώρου και η πολύ αποδοτική (ενεργειακά) λειτουργία της. Ο χρόνος επεξεργασίας είναι θέμα λεπτών και μπορεί να ρυθμιστεί μεμονωμένα.

Τέλος, το FoodSafety-IRD εντυπωσιάζει με τις πολλαπλές του δυνατότητες, καθώς πραγματοποιεί ξήρανση υγρής πρώτης ύλης. Ακόμη και υγρασία εισόδου έως και 20% μειώνεται σε λιγότερο από 1% μέσα σε λίγα λεπτά. Αντιστρόφως, είναι δυνατή η αύξηση της υγρασίας στο 20% με ελαφρά θέρμανση, για παράδειγμα σε προϊόντα βρώμης ή φαγόπυρου, με ταυτόχρονη έγχυση νερού. Με τη διαδικασία αυτή, επιτυγχάνεται η σύνθλιψη του προϊόντος για την παραγωγή μούσλι χωρίς κίνδυνο θρυμματισμού του προϊόντος. Η θερμοκρασία του προϊόντος μετράται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και η ένταση του φωτός ρυθμίζεται ανάλογα. Χάρη σε αυτή την προσεκτική, αλλά αποτελεσματική λειτουργία χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών, το FoodSafety-IRD είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για βιολογικά προϊόντα.

Για να παραχθούν νόστιμα σνακ από τα προεπεξεργασμένα δημητριακά υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί επικάλυψη ζάχαρης και αρωμάτων σε κορνφλέικς ή ρύζι (puffed rice), να ψηθεί ή να φρυγανιστεί καλαμπόκι ή να προετοιμαστεί φαγόπυρο για την παραγωγή νιφάδων φαγόπυρου. Το FoodSafety-IRD είναι ο ιδανικός εξοπλισμός και για αυτές τις ειδικές εφαρμογές. Η θερμική επεξεργασία και η μόνιμη περιδίνηση του προϊόντος που εξασφαλίζεται από την περιστροφική κίνηση αποτρέπουν το σχηματισμό σβόλων και κολλώδους συσσωματώματος και για άλλη μια φορά, η λειτουργία αυτής της μοναδικής λύσης μηχανήματος είναι αποτελεσματική και γρήγορη.

Αλλά τελικά, το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του εξοπλισμού είναι η εύκολη πρόσβαση για τον καθαρισμό του. Χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να καθαριστεί πλήρως το FoodSafety-IRD και να προετοιμαστεί για χρήση στην επόμενη διαδικασία επεξεργασίας. Το συμπέρασμα όλων είναι ότι οι παραγωγοί δημητριακών μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών επεξεργασίας με ένα χαμηλό ποσό κόστους επένδυσης. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που προσφέρει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών!

Περισσότερα άρθρα

Η CFS Industrial στην FoodTech Expo 2023

Συμμετέχουμε! 11-13 Νοεμβρίου η εταιρεία μας συμμετέχει στην έκθεση Foodtech 2023 στο Athens Metropolitan Expo. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στο περίπτερο μας και

mdf expo cfs

Η CFS Industrial στην MDF Expo 2022

Από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου η CFS Industrial θα συμμετέχει στην έκθεση MDF Expo, και θα σας παρουσιάσει μερικές από τις πιο εδραιωμένες λύσεις που έχει εγκαταστήσει στις βιομηχανιες τυριού και γαλακτοκομικών (dairy), καθώς και κρέατος και πουλερικών. Η έκθεση θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Grunwald Συσκευασία σε Κουβά

Grunwald Rotary Bucket filler

Bucket filler περιστροφικού τύπου υψηλής δυναμικότητας για οποιοδήποτε φορμάτ και χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή εξαρτημάτων Η Grunwald Hittpac XL είναι μια νέα μηχανή που αποτελεί