Με τους slicers υψηλής απόδοσης που μπορούν να ενσωματωθούν σε πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές κοπής και συσκευασίας, η GEA θέτει τον πήχη για την παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Οι μηχανικοί της GEA ανέπτυξαν ένα special saw-tooth edge για ελικοειδείς λεπίδες, το οποίο εγγυάται υψηλής ποιότητας τεμαχισμό χωρίς να χρειάζεται πρώτα να παγώσουν τα προϊόντα (crust freeze), όπως τα μαγειρεμένα λουκάνικα και το ζαμπόν. Εξοικονομώντας το ενεργειακό κόστος από την πρώτη κιόλας κοπή, αυτή η αναβάθμιση της μηχανής προσφέρει άμεση και βιώσιμη βελτίωση σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για τρόφιμα κομμένα σε φέτες, οι κατασκευαστές έχουν σαφείς προσδοκίες. Για να διασφαλιστεί υψηλή απόδοση του προϊόντος, η ποιότητα κοπής των φετών και το τελικό προϊόν πρέπει να είναι άψογες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του τεμαχισμού ποικίλλουν. Οι δύο κύριες αιτίες για τη διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και το ίδιο το προϊόν. Από τεχνική άποψη, είναι η λεπίδα, οι ρυθμίσεις των παραμέτρων και η διαμόρφωση της μηχανής που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του τεμαχισμού. Οι παράγοντες που σχετίζονται με το προϊόν περιλαμβάνουν τη σύσταση του τροφίμου, τη βαθμονόμηση (calibration) και τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού. Η συνοχή του τροφίμου καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται το slicer για τη διαδικασία του τεμαχισμού. Εκτός από αυτή την προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την πίεση του προϊόντος και του κορμού (κατά μήκος), είναι ζωτικής σημασίας το προϊόν να βρίσκεται στη βέλτιστη θερμοκρασία.

GEA SlicingBlade και διαθέτει μια νέα πριονωτή ακμή
Το saw-tooth edge μειώνει τη δύναμη κοπής
Χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία slicing της GEA, αλλά και στην ειδικά σχεδιασμένη λεπίδα της, είναι δυνατή η κοπή σε φέτες χωρίς να χρειάζεται crust freezing. Ο τεμαχισμός με πριονωτή ακμή μειώνει τη δύναμη κοπής που ασκείται στο προϊόν. Το αποτέλεσμα είναι μια “καθαρή κοπή”, δεδομένου ότι ασκείται σημαντικά λιγότερη πίεση στο προϊόν κατά τη διαδικασία κοπής σε φέτες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ελάχιστο ή καθόλου crust freezing για το σχηματισμό κρούστας στο προϊόν, γεγονός που εμποδίζει την παραμόρφωσή του κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι νέες ελικοειδείς λεπίδες της GEA με πριονωτή ακμή μειώνουν τη σπατάλη και εξασφαλίζουν υψηλό ποσοστό μερίδων σε βάρος.
Τεχνολογία ελικοειδούς λεπίδας για κοπή σε φέτες σε υψηλή ταχύτητα
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται μετασκευή για να επωφεληθεί κανείς από αυτή την τεχνολογία τεμαχισμού. Το μόνο που απαιτείται είναι η αντικατάσταση της λεπίδας. Η GEA προσφέρει μια σειρά από ελικοειδείς λεπίδες σε διάφορα μεγέθη. Διευκολύνουν τις υψηλές ταχύτητες κοπής έως και 1.500 στροφές ανά λεπτό και υποστηρίζουν την τεχνολογία idle-cut της GEA, η οποία εξαλείφει τις sliver slices. Μια ελικοειδής λεπίδα είναι ιδανική για μεγαλύτερα προϊόντα, επειδή κόβει μεγαλύτερη διατομή κορμού.
“Από επιχειρηματική άποψη, τα πλεονεκτήματα είναι σαφή: Οι νέες λεπίδες εξαλείφουν την ανάγκη σχηματισμού σκληρής κρούστας στο προϊόν, μιας δαπανηρής και ενεργοβόρας διαδικασίας κατάψυξης με άζωτο. Ομοίως, τεμαχίζουν τα μαλακά, εύθραυστα προϊόντα με ακρίβεια. Ο χρόνος προετοιμασίας μειώνεται σημαντικά και η ίδια η διαδικασία κοπής απλοποιείται όταν βγαίνει από την εξίσωση το crust freezing”, λέει ο Norbert Brunnquell, Senior Product Manager Slicing & Loading της GEA.
Η πριονωτή λεπίδα της GEA είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για μαγειρεμένα λουκάνικα και ζαμπόν, τα οποία κόβονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου χωρίς να παγώνει η κρούστα. Ορισμένοι από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν ήδη με επιτυχία τη νέα τεχνολογία saw-tooth και επωφελούνται από αυτή τη βιώσιμη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Η CFS Industrial είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της GEA στην Ελλάδα και την Κύπρο. Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τις νέες αυτές τεχνολογίες, επικοινώνηστε εδώ.